top of page
Search
  • Patrícia Holíková, Nikola Košťálová

Láska spisovná

Updated: Feb 14, 2022

Začiatok ako z romantického filmu. Navzájom si na profil dáte srdiečko, začnete si vymieňať prvé správy... a v tom namiesto „povedz mi“, zasvieti správa „povedz my“. Jedno zlé písmeno zníži náš záujem v priemere o 50 %.


Pri prvom stretnutí nám vo všeobecnosti stačí pár sekúnd na „zaradenie“ druhej strany. Nie je to podobné aj pri písaní? Pár opakujúcich sa chýb v pravopise a sen o novom vzťahu letí do koša čoby zlá slohová práca. A pritom tento človek prešiel na výbornú v teste fotkou. Škoda, žiaľ, „ani vizuálne“.


Je však gramatika naozaj dôvod, ktorý nás má odradiť od zaujímavého človeka? Prečo nám hneď napadne, že je menej inteligentný? Lebo neovláda základy spisovnej slovenčiny tak „perfektne“ ako my? Je tento názor povýšenecký? Čo o nás vlastne hovorí náš pravopis?


Vyzbrojení pravopisom

Zle napísané slovo sa v poslednej dobe stalo pre mnohých strašiakom. Láska v čase korony – okresané príležitosti spoznávať nových ľudí – totiž podčiarkla fenomén zoznamovania sa online. A v tejto aréne rozhodujú dve veci: fotky a naše slová.


Časy, keď ste upútali tancom, hustou hrivou či chytľavým smiechom tak ustupujú „zoznamkovému know-how“. Vrátane vášho pravopisu. Šance u potenciálnych partnerov a partneriek si môžeme nenávratne pokaziť zle napísaným i/y. Iné prednosti si nechajme na osobné stretnutie, no kým sa vôbec k nejakému dopracujeme, jazyk sa stáva naším spojencom – alebo nepriateľom.


Nebolo to tak vždy. Ešte pred pár desaťročiami by sme našli veľmi malé percento ľudí, ktorí si partnera alebo partnerku vyberali na základe pravopisu. Žiaľ, časy sa menia a očakávania zvyšujú. Kontrola pravopisu tak už dávno nie je vtip.


Chyby v pravopise dnes, neporiadok zajtra?

Výskumy potvrdzujú, že bežné chyby v jazyku menia názor človeka na potenciálneho partnera a utvárajú o ňom mienku lenivca. Používanie emotikonov a interpunkcie zase odhaľuje nadšenú, hravú a zábavnú povahu. Môže to znieť zvláštne, veď keď sa s niekým stretneme na párty, nepýtame si od neho esej v rozsahu 300 slov, aby sme zistili, či sa môže stať naším budúcim partnerom. Na zoznamkách však tento postup nevedome využívame.


Áno, ak ste v práci či v škole každý deň obklopení spisovným jazykom, tak ten pravý asi nie je človek, s ktorým ste sa zoznámili online a v každej druhej vete vám „vypaľuje“ zrak chybami. Ale čo ak by ste sa nad to preniesli a dali zelenú osobnému stretnutiu? Ak by ste prežili kvalitný večer, zabrzdili by ste to len pre správy písané „s nenávisti“ voči pravopisu, hoc aj „z láskou“ k vám?


Injekcia estetickej slovenčiny

Nie, gramatika či pravopis určite nie sú pádnymi dôvodmi na to, aby sme prišli o zaujímavého človeka. Ich význam však rastie s obľúbenosťou zoznamovania sa online. A hoci sú pre mnohých či mnohé časté chyby v správach výkričníkom alebo signálom „darebáctva“, nemali by sme zabúdať na to, že časť z nás trpí, napríklad, dysgrafiou.


A éra pokročilých technológií nám vychádza v ústrety. Na zlepšenie pravopisu nie je nikdy neskoro. Na úvod postačí venovať chvíľu jazykovým nastaveniam telefónu a pohrať sa s kontrolou pravopisu. Ktovie, možno vám to v ceste za tým pravým či pravou pomôže viac než botox či fotka s drahým autom z požičovne.

111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page